Drukbezochte infosessie beenwerk

De infodag over het beenwerk van het Belgisch Trekpaard met bijzondere aandacht voor Chronisch Progressief Lymfoedeem ging door op zaterdag 3 februari 2018 in Sint-Niklaas. Dankzij vele vrijwilligers stond zaterdagochtend alles en iedereen paraat om meer dan 200 personen te verwelkomen. Meer dan tweehonderd, jawel. Als eerste maar liefst 181 deelnemers voor de infodag, tel daarbij onze gastsprekers, de standhouders, de Chinese vrijwilligers en uiteraard onze werkgroepleden zelf. Net als vorig jaar bij onze infosessie over het "Exterieur van het trekpaard" - toen we nog zo'n goede 120 deelnemers mochten ontvangen - was het aantal inschrijvingen buiten alle verwachtingen. Een welgemeend dankwoord aan alle deelnemers voor hun aanwezigheid en enthousiasme is dan ook op zijn plaats: Merci!

 De nadruk bij de infodag Beenwerk & Chronisch Progressief Lymphoedeem (CPL) lag toch vooral op de voormiddag waar de theoretische kant aan bod kwam. Niet minder dan zes lezingen door specialisten uit het vak kregen de deelnemers voor de kiezen. Eén van de mooiste reacties die we naderhand konden lezen, luidde: "Goede sprekers met het hart op de tong".
Wat we nog vaker lazen, was "Fijne dag gehad!". Heel wat mensen bereikten we namelijk via Facebook en velen kenden elkaar enkel in deze digitale omgeving, maar maakten tijdens de infodag 'in de echte wereld' kennis met elkaar - een leuke bijkomstigheid zodat het ondanks het zware thema toch vooral ook gezellig was!

Het theoretische programma dat werd doorlopen:
  • Introductie : beenwerk algemeen & aandoeningen einschuss, mok, intro CPL - Toon Van Couter - Jozef Colman, dierenarts - Cécile De Cupere, dierenarts
  • Erfelijkheid van chronisch progressief lymfoedeem: stand van het onderzoek - Steven Janssens, onderzoeksgroep huisdierengenetica, KU Leuven
  • Algemene principes bij voeding van paarden met de nadruk op sobere rassen - Prof. dr. Myriam Hesta, UGent
  • Introductie mogelijke behandelingen - Cécile De Cupere, dierenarts
  • Het lymfestelsel van het paard en ondersteuning ervan d.m.v. MLD - Ine Swinnen, Equus Sanus
  • Rol van voeding bij insuline resistentie en hoefbevangenheid - Prof. dr. Myriam Hesta, UGent
Nogmaals onze hartelijke dank aan al deze gastsprekers, bijkomend aan Toon Van Couter die de verschillende lezingen moeiteloos aan elkaar praatte en aan Joost Callebert voor het in goede banen leiden van de vragenrondes.

Na de middag verhuisde iedereen naar de landbouwloods waar vier paarden klaar stonden om het beenwerk te beoordelen. Bij de paarden waren telkens bij minstens één voor- en achterbeen de sokken geschoren zodat heel duidelijk kon gezien en gevoeld worden in welke mate het paard CPL had. Dierenartsen Joost Callebert en Cécile De Cupere waren paraat om iedereen de nodige verdere uitleg over deze beoordeling te geven. Voor het vijfde aanwezige paard werd het een luxedag in de jacuzzi!
Dierenarts Olivier Aspenslagh deed een zeer interessante uiteenzetting over de binnenkant van het beenwerk. Enkele benen - in verschillende mate aangetast door CPL - werden gedissecteerd zodat de theoretische uitleg van de voormiddag duidelijk werd en het verschil tussen gezond en aangetast weefsel zeer goed zichtbaar was.  

Inschrijving terugverdiend Dankzij de standhouders en andere bedrijven die een goodiebag bij hadden voor de deelnemers hadden zij hun inschrijvingsgeld bij wijze van spreke meteen terug verdiend! Daarenboven was er voor elke deelnemer een kortingbon van €5 voor de ruwvoeder analyse van Pavo en €5 van Finecto (verkrijgbaar bij Aveve).

Hartelijke dank dan ook aan Voeders Lannoo, Cavalor, Finecto+, Pavo, Equicrown, Anicur, De Blauwe Hengst, Metazoa, NAC, Horse Care Sublime, Savita, Medpets.nl en Anima Vital voor het meedenken over hoe het praktijkgedeelte van de infodag ook tot een goed einde kon gebracht worden!

» Klik hier voor het fotoalbum  

FOTO'S